I kano gjennom Canada

Planlegging
100 mil og 5 uker til disposisjon, en Ally-kano og godt fiskeutstyr: Erik Walden og Bjørn Tore Eriksen fikk en tur utenom det vanlige.

100 mil og 5 uker til disposisjon, en Ally-kano, en sekk med ris og godt fiskeutstyr, denne sommeren fikk Erik Walden og Bjørn Tore Eriksen seg en tur utenom det vanlige. 

Kameratene Erik og Bjørn Tore var klar for en litt lengre tur, og med løyve fra familiene var det bare til å starte planleggingen. Thelon River nord i Canada så ut til å passe bra, så de to bestemte seg for å padle 100 av elvens 140 mil.

mx sport bilde
Avreise

– Å være seks uker vekke fra familiene våre er lenge, vi er ydmyke og takknemlige for det vi har fått oppleve, sier Bjørn Tore etter turen.  

– Selvfølgelig har det vært tunge dager, med regn, ryggsmerter og tanker om det vi har ofret for å ta denne turen. Men det har vært flest av de fantastiske dagene, med storslåtte naturopplevelser, godt fiske og møte med spennende dyreliv. 

Moskus og ulv 

Deler av turen gikk gjennom naturreservoaret Thelon Game Sanctuary, og i terreng og klima som kan minne om Hardangervidda. Ikke uventet fikk Erik og Bjørn Tore se både moskus, gjess, reinsdyr og elg.

– Vi så bjørnespor, men ikke bjørn. Til gjengjeld kom vi ganske tett innpå både jerv og ulv, i tillegg så vi blant annet rev og hvithodeørn.

bilde mxsport bergen
Ulven var absolutt tilstede

Noen levende skapninger var ganske plagsomme.

– Da varmen kom dukket det også opp noen fluer som stakk, og de var langt mer irriterende enn myggen.

Fisket seg mette 

Erik og Bjørn Tore brukte 3,5 av de 6 kiloene med havregryn  de hadde med seg. Bortsett fra krydder, honning, syltetøy og annet snadder i små porsjoner besto mesteparten av provianten av gryn og ris. 

– Vi skulle fiske oss mette, og bortsett fra en periode med rundt 30 varmegrader hadde vi rikelig med fisk til middag, forteller Walden.

Når det ikke var fisk å få, eller når de var for trøtte til å fiske, ble det kun ris til middag. Til sammen mistet de to 21 kilo kroppsvekt i løpet av turen.

Avreise og ankomst

30. juni: Fly fra Flesland via Frankfurt og Calgary til Yellowknife

4. juli: Padlestart fra Lynx Lake

4. august: I mål i Baker Lake.

– I starten turte vi bare å ta halve hviledager, på slutten tok vi flere hele hviledager, vi så at de 35 dagene vi hadde beregnet var rikelig.

– Vi er veldig fornøyde med turen, og at vi kom oss hjem uten uhell eller skader. 

En del turerfaring og god planlegging gjorde turen vellykket.

– Drømmer du om å gjøre noe lignende så sett en dato, finn en god turkamerat og start planleggingen, oppfordrer Erik og Bjørn Tore.

Fikk utstyr til testing

Ally-kano fra Bergans, teknisk bekledning fra MX Sport, ull fra Devold og sko fra Zamberlan var med på å gjøre Erik og Bjørn Tore sin 100 mil lange tur til en vellykket opplevelse.

– Vi fikk virkelig testet utstyret i sine rette omgivelser, fra fremkomstmiddel til fiskeutstyr. Det viste seg heldigvis også at vi ikke manglet noe, vi savnet ingenting og det vi hadde med oss var av god kvalitet.

Her er noe av utstyret, med tilbakemelding fra turkameratene:

Bergans Ally-kano: Tar bølger bra, stabil med mye last. Vanskelig å få forsterkningene til å se bra ut.

Bergans Fjellbu (telt): Et godt telt med fin sittehøyde. Savnet «fikse» løsninger, doble glidelåser og nok en fullveridg dør.

mx sport bilde
Testutstyr

Norrøna Para Ranger (ryggsekk): Meget stabil og god sekk. Tåler masse juling.

TNF High tail dunsovepose: Varm og god pose med pratisk lufting nederst. Den formsydde designen gjorde at den krevde tilvenning, føltes litt trang i starten.

Exped DLX 9 liggeunderlag: Et funn! Fantastisk komfort uansett underlag!

Blitz sportsbriller: God beskyttelse, også fra siden, gav god sikt, ikke minst da vi så etter fisk.

Ranger Delta padlevester: Lette vester, brukte de hele tiden, merket ikke at de var på.

Fiskeutstyr: Shimano Beastmaster, Muscle Tip og teleskop Muscle Tip, Daiwa-snelle og Abu-sneller . Fungerte utmerket!

Primus Omnifuel: Svært god brenner fra et firma med svært god kundeservice, noe vi fikk oppleve da vi tok kontakt for å hære om brennstoffet vi fikk tak i i Canada var egnet. 15 minutt senere fikk vi svar per epost – bra jobba, Primus!

Oregon 450 GPS: Fungerte glimrende (men vi burde spandert på oss «on the trail map»).

Silva speilkompass: Smart kompass med speil!

Bergans Svartisen (jakke): En jakke av ypperste kvalitet!

Devold Multisport T-shorter: Dette var hovedplagget vår. En drøm å ha på seg. Tørker raskt varmer og isolerer.

Zamberlan Lhasa grt fjellsko: Skoene fikk null vedlikehold, holdt seg tette, var svært behagelige – bedre enn langt dyrere konkurrenter!

1 Iridium 9555 satelitt telefon m 12v lader: Det er nesten at mirakel at en kan sitte 40 mil fra mennesker – plukke fram telefonen og så ringe hjem til familien!

I starten turte vi bare å ta halve hviledager, på slutten tok vi flere hele hviledager, vi så at de 35 dagene vi hadde beregnet var rikelig.

Av Erik Walden

Vi forhandler Klikk på logo for å besøke nettsted

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo